2021-10-06 Klára Mercz

Beszámoló a BI munkacsoport 2021. őszi workshopjáról

2021. szeptember 23-án tartotta a BI munkacsoport az őszi workshopját, a megváltozott igényeknek megfelelően online formában.

Mesterséges intelligencia a vállalati gyakorlatban címmel tartott előadásával szakértőnk, Vidosits András volt abban a segítségünkre, hogy bepillantást nyerjünk ebbe a nagyon gyors ütemben fejlődő, az életünk minden szeletét idővel átalakító területbe. András a Hyperplane társ-alapítója, gépi tanulással (ML) foglalkozó szakértőként konzultál és fejleszt Mesterséges Intelligencia (MI vagy AI) megoldásokat a Gamax csoporton belül és azon kívül is.

Jelen alkalommal olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, amelyek a vállalati gyakorlatban ma is rendelkezésre álló technológiák kapcsán segítettek megérteni, hogy:

  • Mivel foglalkozik egy vállalatnál az AI téma felelős?
  • Hogyan közelítsük meg ezen új technológiát?
  • Mi a legjobb módja az ebben rejlő lehetőségek megismerésének és értékelésének?

A workshop tematikája 3 részre volt bontható:

  • Mi az a gépi tanulás (ML)?
  • MI a gyakorlatban, egy példa vállalat bemutatása
  • Hogyan készüljünk fel és indítsunk sikeres MI projektet?

Mi az a gépi tanulás?

  • Az a szakterület, mely olyan számítógépes algoritmusokkal foglalkozik, melyek képesek automatikusan tanulni a korábban szerzett tapasztalatokból, illetve adatokból.
  • A mesterséges intelligencia egyik alterülete, szorosan fűződik a (számítógépes) statisztikus tanuláshoz, az adatbányászathoz, illetve a gépi optimalizáláshoz.
  • Széles körben alkalmazható megoldások készíthetők segítségével, pl.: email (SPAM) szűrés, beszédértés, gépi látás, prediktív analízis vagy nyelvfeldolgozás, nyelv megértés.

Megismerkedhettünk a Gépi tanulás különböző módszereivel (felügyelt tanulás,…., gépi látás,…).

Mint a lenti ábra is mutatja, a Gépi tanulás sokrétűen kapcsolódik mind a Mesterséges Intelligencia világához, mind a kapcsolódó tudományágakhoz.

MI a gyakorlatban, egy példa vállalat bemutatása

Az elméleti alapok áttekintését követően egy vállalati példán követtük végig a Mesterséges Intelligencia hasznosítását. A hipotetikus feladat: Üzlethálózati készletek optimalizálása. Végig követtük az egyes lépéseket a feladatmeghatározástól az üzembe helyezésig és monitorozásig.

Hogyan készüljünk fel és indítsunk sikeres MI projektet?

A workshop második részében alaposan átbeszéltük, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen a projektünk.

A machine learning projektek sikerességet leginkább befolyásoló tényező az adat!

Leggyakoribb problémák az adatokkal kapcsolatban:

Ezen kívül foglalkoztunk, a feladat meghatározástól az erőforrások biztosításán keresztül a projekt költségek becsléséig, különböző vetületeivel az MI projektnek. Sok gyakorlati példa segített minket abban, hogy ezt a saját mindennapjainkban, vállalati működésünkben is el tudjuk helyezni.

A workshop végén jóval tisztábban láthattuk az MI vállalati gyakorlatát – milyen feladatok megoldásában érdemes ebben gondolkodnunk, s ha nekivágunk, milyen előkészítést igényel a projekt, ha sikerre szeretnénk vinni.

A közeljövőben – október 12-én- webinár keretekben foglalkozunk az IOT technológiák vállalati alkalmazásaival.

A következő, tavaszi workshop témája még meghatározásra vár, továbbra is várjuk a javaslatokat.

A beszámolót készítette:

Szücs Marianna

BI munkacsoport vezető