2019-03-05 Küsz András

Beszámoló az MCE BI Munkacsoport 2. workshopjáról

A BI Munkacsoport 2. workshopján a Budapesti Metropolitan Egyetemen  27 – en vettünk részt – éppen megtöltöttük a Team Munka Termet. Miután a megjelent MCE tagok és vendégek bemutatkoztak, Küsz András a munkacsoport vezetője az Egyesület március 20 – ra összehívott Közgyűléséről tartott a 2018. évi gazdag rendezvénylistáról egy – egy képet bemutatva kedv csináló prezentációt.

A 2. worksop témája:  A Mogyi, egy piac orientált termelő vállalat működő BI rendszerének az áttekintése

Bevezetésként a Mogyi BI rendszer fejlesztését tanácsadóként támogató Szűcs Marianna, az ISYS-ON Kft. munkatársa az Üzleti Intelligencia megoldások és fejlesztések mai helyzetéről, eredményeiről tartott nagy figyelemmel kísért előadást.

A BI megoldások trendjeinek áttekintése után egy konkrét BI megvalósítást mutatott be Kiss Tamás, a Mogyi Kft. controllere.
Előadásában megismertük a Mogyi értékesítési BI rendszerének a kifejlesztési folyamatát. A határozott vezetői igényre alapozva az értékesítési terület hagyományos, alapvetően Excel alapú riportrendszerét dinamizálták, majd a Qlik BI rendszer lehetőségeit kihasználva továbbfejlesztették.
Az agilis projekt menedzsment elveit követve az ISYS-ON Kft. szakemberei kiképezték a Mogyi controllereit a Qlik fejlesztő eszközei használatára, majd a controlling munkatársak bevonva az értékesítési terület kulcs felhasználóit kidolgozták a Mogyi BI rendszer első változatát.

Tamás a gépéről élőben vetített Qlik képernyőkön mutatta be egy BI rendszernek a szokásos Power Point jellegű riportokon túlmutató dinamikus on-line elemzési lehetőségeit, valamint az olyan innovatív funkciókat, mikor az értékesítési riport nem csak az eladott mennyiségeket mutatja, hanem azokat a termékeket is fókuszba helyezi, amelyeket a vevő környezetét figyelembe véve elvárható, hogy a vevő vásárolja, de a vevő mégsem viszi.

Az előadáshoz a résztvevők kisebb csoportokban cégenként – asztalonként fűzték hozzá észrevételeiket, osztották meg tapasztalataikat.

Az élénk eszmecserét követően a workshop zárása keretében a szokásos “kréta szavazás” – al került kiválasztásra a következő, május – júniusra tervezett workshop témája: BI rendszerek összevetése.

Mind az előkészítő munkát, mind az előadásokat köszönjük a házigazdának, Ilyés Csabának, az Üzleti Tudományok Intézete docensének, mind az előadóknak, Szűcs Mariannának az ISYS-ON Kft. controlling tanácsadójának és Kiss Tamásnak a Mogyi controllerének.

A beszámolót készítette:
Küsz András a munkacsoport vezetője